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Circular on Updates to the Q&As on Regulation (EU) No 

648/2012 - the European Market Infrastructure Regulation 
(‘EMIR’ or the ‘Regulation’) 

 

Introduction 

This Circular is being addressed to all market participants, particularly entities who enter into 
derivative contracts and which fall within the scope of EMIR, namely, financial counterparties 
(‘FCs’) and non-financial counterparties (‘NFCs’) as defined under EMIR.  This Circular should 
be read in conjunction with the Regulation, its Delegated Regulations and previous Circulars 
issued by the Authority, as the case may be.  

Overview 

The Authority would like to inform market participants that the European Securities and 
Markets Authority (‘ESMA’) has, in February 2024, updated the EMIR Q&A Document and 
issued a number of new Q&As1 in relation to EMIR Refit.  

The amendment relates to the table included within Scenario 1 of ETDs Reporting Question 
2, in relation to which parties are required to report. The new Q&As, on the other hand, relate 
to the following:  

- Reporting under STM/CTM model 

- Update of the client codes 

- Reporting of a Counterparty falling within scope of Article 1(4)(a) and (b) 

- Portability of Schedules 

- Subsidiaries 

 

 
1 For Q&As issued from 1 January 2024, please search in the ESMA Q&A IT-tool. 

22 February 2024 

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma70-1861941480-52_qa_on_emir_implementation.pdf
https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/new-qas-available-15
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Updates to the Q&A Document  

The modifications and inclusions made to the Q&A document are being represented in bold 
below, for ease of reference.  

 

ETDs Reporting Question 2 

Which parties have to report ETD contracts? 

ETDs Reporting Answer 2 (modified) 

Scenario 1: the investment firm bears the risk vis-à-vis the Clearing Member and, thus, is itself 
counterparty. In this case the following reports should be submitted: 

 

New Questions and Answers 

Reporting under STM/CTM model. 

Question: Guidelines on reporting under EMIR REFIT clarify that under Collateralise-to-
Market model (CTM) the counterparties should report total variation margin and total 
collateral, whereas under the Settle-to-Market model the counterparties should report the 
daily change in the variation margin and the collateral. In which field counterparties 
should report whether the portfolio of cleared derivatives is collateralised under CTM or 
STM model? 
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Answer: There is no separate field to report which model has been used for a given 
portfolio. In order to ensure that data users can interpret correctly the reported values, 
the counterparties should indicate it as part of the collateral portfolio name by using 
prefix ‘STM’ where the Settle-to-Market model is used. For example, if currently a portfolio 
code reported for a given portfolio is 12345ABCDE, under EMIR REFIT the code could be 
updated to STM12345ABCDE. 

Update of the client codes. 

Question: Are the reporting counterparties and entities responsible for reporting expected 
to update during the transition period any client codes not compliant with the 
requirements set out under EMIR REFIT? 

Answer: Yes, counterparties and entities responsible for reporting are expected to update 
all fields (except for UTIs) at the latest by the end of the 180-day transition period, or 
earlier whenever a relevant lifecycle event needs to be reported.  

Given that the modification of a client code once it has been reported is not allowed, the 
counterparties and entities responsible for reporting should apply in this case the 
procedure for the update of the identifier set out in the Article 8 of the ITS on reporting 
and described in the ‘Procedure when a counterparty undergoes a corporate action’ 
Section in the Guidelines. TRs may reach proactively to their clients to coordinate and 
facilitate update of the client codes.  It should be noted that the procedure for update of 
client codes concerns only outstanding derivatives. If counterparties need to revive a 
derivative with a legacy client code, they should do so (it is allowed under the validation 
rules) and subsequently request the TR to update the client code in line with the 
procedure. 

Reporting of a Counterparty falling within scope of Article 1(4)(a) and (b) of EMIR. 

Question: How should a counterparty falling within scope of Article 1(4)(a) and (b) of 
Regulation (EU) No 648/2012 be reported under Field 11 of Table 1 of the RTS on 
reporting under EMIR REFIT, ‘Nature of Counterparty 2’? 

Answer: In the eventuality that a counterparty falling within scope of Article 1(4)(a) and 
(b) of EMIR is identified as the ‘Other Counterparty’, they should be classified as ‘Other’ in 
Field 11 of Table 1 of the RTS on reporting under EMIR REFIT, ‘Nature of Counterparty 2’. 

Portability of Schedules. 

Question: As clarified in the Guidelines on transfer of data between Trade Repositories 
under EMIR and SFTR, in the case of transfer of data requested by a TR participant the 
TRs should transfer only the latest state of the outstanding derivatives (‘Trade State 
Report’, TSR). Are the TRs expected to follow this guideline with regards to the notional 
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schedules, given that the TSR will not contain the full schedules (for the notional quantity, 
amount etc.) but only the currently applicable value? 

Answer: Yes, TRs should follow the Guidelines on transfer of data also with regards to 
the schedule information and port only the TSR which does not include the entire 
schedule information.  

To ensure accurate representation of the schedule values in the TSR generated by the 
new TR, a counterparty should report to the new TR a modification containing the 
complete schedule information which will enable the new TR to update the TSR with the 
relevant values. 

Subsidiaries. 

Question: Table 102 of the Guidelines specifies that GLEIF database should be used to 
determine the access rights of the relevant members of the ESCB, including the ECB in 
carrying out its tasks within a single supervisory mechanism, when applying the filtering 
for the fields 2.144 ‘Reference entity’, 1.4 ‘Counterparty 1 (Reporting counterparty’, 1.9 
‘Counterparty 2’, 1.15 ‘Broker ID’ and 1.16 ‘Clearing member’. Should the authorities in 
question have also access to the derivatives involving subsidiaries of the relevant entities 
and, if so, how the access rights should be determined? 

Answer: Yes, the members of ESCB, as well as any other authority covered under Article 
2(11) and 2(13) of RTS 151/2013, should have access to transaction data on derivatives 
in which the subsidiaries of the entities falling under their supervision are involved. To 
determine whether an entity is a subsidiary of a supervised entity, the trade repositories 
should use the relationship data (so called Level 2 data) in GLEIF database. 

 

Please note that Q&A documents issued by ESMA, are not updated after 31 December 2023. 
For Q&As issued from 01 January 2024, market participants are kindly requested to search 
in the ESMA Q&A IT-Tool. 

 

Contacts 

Should you have any queries on the above, please do not hesitate to contact the Authority’s 
EMIR team on EMIR@mfsa.mt for any further clarifications. 

https://www.esma.europa.eu/publications-and-data/questions-answers
mailto:EMIR@mfsa.mt

