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Circular on Updates to the Q&As on Regulation (EU) No 
648/2012 - the European Market Infrastructure Regulation 
(‘EMIR’ or the ‘Regulation’) 

 
Introduction 

This Circular is being addressed to all market participants, particularly entities who enter into 
derivative contracts and which fall within the scope of EMIR, namely, financial counterparties 
(‘FCs’) and non-financial counterparties (‘NFCs’) as defined under EMIR.   

This Circular should be read in conjunction with the Regulation, its Delegated Regulations and 
previous Circulars issued by the Authority, as the case may be.  

Overview 

The Authority would like to inform market participants that the European Securities and 
Markets Authority (‘ESMA’) has in March 2023, updated the EMIR Q&A Document. These 
changes mainly relate to: 

- an amendment to TR Answer 9, in relation to the table of fields reportable to Trade 
Repositories (‘TRs’); 

- the addition of TR Question 59, in relation to the inclusion of derivatives in the Trade State 
Report and; 

- an amendment to the table included within Scenario 1 of ETDs Reporting Question 2, in 
relation to which parties are required to report.  

Updates to the Q&A Document  

The modifications and inclusions made to the Q&A document are being represented in bold 
below, for ease of reference.  

 

25 April 2023 

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma70-1861941480-52_qa_on_emir_implementation.pdf
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TR Question 9 

Article 9 of EMIR ITS (Table of Fields) – Reporting to TRs 

(e) If a broker is itself the counterparty (legal principal) to a trade, should it be reported in both 
the “broker” and “counterparty” fields? 

TR Answer 9 (modified) 

(e) No, when a broker is a counterparty to a derivative, it should report the derivative and 
identify itself as a counterparty. In line with the RTS on reporting and more particularly with 
regard to the details to be reported in the field 1.8, the broker is then not required to report 
its LEI in the field ‘Broker ID’. 

TR Question 59 (new) 

Inclusion of derivatives in the Trade State Report (TSR) 

(a) Should the derivatives maturing on day T be included in the TSR for that day?  

(b) Should the counterparty be allowed to ‘reopen’ a derivative by modifying the maturity or 
termination date to a future date once the derivative expired or was terminated?  

TR Answer 59 

(a) Yes, the TRs should ensure that derivatives that mature on a given day should still be 
included in the TSR for that day. For the avoidance of doubt, the derivatives that were 
terminated or cancelled on a given day with any of the following action types: ‘E’, ‘C’, ‘P’ 
or ‘Z’, should not be included in the TSR for that day.  

(b) No, it is not possible to change the status of the derivative from non-outstanding to 
outstanding by modifying the maturity or termination date.  

Modification or correction of a maturity date to a future date should be allowed only until 
the day following the previously reported maturity date. In the case of modifications or 
corrections reported after that day, the new maturity date should be earlier than the date 
part of the field ‘Reporting Timestamp’ (Field 1.1).  

With regards to the termination date, it cannot be modified nor corrected to a future date 
once the derivative was terminated with action type ‘C’, ‘Z’ or ‘P’, therefore. 
counterparties should use these action types diligently. In the case of modifications or 
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corrections reported after the submission of a report with action type ‘C’, ‘Z’ or ‘P’, the 
new termination date should be earlier than the date part of the field ‘Reporting 
Timestamp’ (Field 1.1). 

ETDs Reporting Question 2  

Which parties have to report ETD contracts? 

ETDs Reporting Answer 2 (modified) 

Scenario 1: the investment firm bears the risk vis-à-vis the CM and, thus, is itself counterparty. 
In this case the following reports should be submitted: 

 

Contacts 

Should you have any queries on the above, please do not hesitate to contact the Authority’s 
EMIR team on EMIR@mfsa.mt for any further clarifications. 
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