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Circular on Updates to the Q&As on Regulation N0 2015/2365 

- Securities Financing Transactions Regulation (‘SFTR’ or ‘the 

Regulation’)  

 

Introduction 

This Circular is being addressed to all market participants, particularly entities who enter 

into securities financing transactions (‘SFTs’) and which fall within scope of SFTR, namely 

financial and non-financial counterparties as defined in Article 3 of SFTR.  

Purpose of the Circular 

The Authority would like to inform market participants that the European Securities and 

Markets Authority (‘ESMA’) has updated its Q&A Document relating to reporting under SFTR. 

Specifically, this update relates to the inclusion of Question 13 and Question 14 relating to 

the construction of trade state report and the reporting of valuation and collateral on the 

last day of an SFT, respectively.   

Updates to the Q&A document 

Question 13   

Construction of Trade State Report 

How should TRs take into consideration the maturity date of SFTs transactions for the 

construction of the Trade State Report?  

Answer 13: For the construction of the Trade State Report, TRs should ensure that SFTs 

should be included in the Trade State report up until the date to which their maturity date 

refers to, unless the SFTs have been terminated/errored before their maturity date. For 

example, an SFT concluded at T with a maturity date of T+1 should be included up until the 

Trade State Report of T+1. 
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https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma74-362-893_qas_on_sftr_data_reporting.pdf
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Question 14  

Reporting of valuation and collateral on the last day of an SFT  

Where a counterparty reports on T+1:  

• a repo, buy/sell back (sell/buy back) or securities lending transaction concluded on date 

T with a maturity date of T+1 (namely “overnight transactions”); or  

• a repo, buy/sell back (sell-buy back) or securities lending transaction concluded and 

terminated on the same day (namely “intraday transactions”), should counterparties send 

valuation and collateral updates on the last day of overnight transactions and for intraday 

transactions?  

More generally, should counterparties send valuation and collateral updates on the last 

day of an SFT?  

Answer 14: No, the counterparties should not send valuation and collateral updates for the 

last day of an SFT. In the case of intraday SFTs, the day of the conclusion is the last day of 

the SFT. Finally, it is worth recalling that for “overnight transactions” counterparties should 

send valuation and collateral updates referred to the day of their conclusion, i.e. referred 

to date T. 

Contacts 

Should you have any queries in relation to the contents of the Q&As, please do not hesitate 

to contact the Authority on SFTR@mfsa.mt. 

mailto:SFTR@mfsa.mt

