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Preliminary Remarks  

 

This FAQ aims to provide answers to questions that the Authority has been receiving with 

regards to the application of the Standard Licence Conditions applicable to Collective 

Investment Schemes authorised to invest through loans [the “Rulebook”].  

 

The contents will be updated from time to time to include further information as deemed 

appropriate by the Authority.  

 

The answers provided in this document are not necessarily definitive and are not intended to 

replace or substitute legal or professional advice. Anyone wishing to clarify any matter 

relating to the content of this document may contact the Authority through the normal 

channels.  
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LIST OF QUESTIONS 
 

 

A. SCOPE 

 

Q1) Which funds fall within the scope of these Rules? 

Q2) What does the expression “significant” part of their investment 

objective or strategy mean? 

Q2.1) Are funds with venture capital or private equity objectives and 

strategies subject to the Rules? 

Q2.2) Are funds involved in distressed debt strategies subject to the Rules? 

Q3) What does loan origination mean? 

Q3.1) Is participating in syndicated loans considered as loan origination? 

Q3.2) Are mezzanine finance and hybrid securities considered to be loans? 

Q3.3) Is factoring considered to be lending for the purposes of the Rules? 

Q3.4) Is forfaiting or other forms of trade finance considered to be 

lending? 

Q4) What does “acquiring loans” mean? 

Q5) What is the Authority’s approach to lending through SPVs or master 

funds? Would these fall within the scope of the Rules? 

Q5.1) Would the securitisation of loan portfolios require the securitisation 

vehicle to be licenced as a loan fund? 

Q6) What is the interplay between the Rules and the Financial Institutions Act? 

 

B. OTHER 

 

Q1) Do the Rules apply in full where a fund exclusively acquires loans? 

Q2) The Loan Fund Rules defined a closed-ended fund as one which, 

amongst other things, does not raise capital through the continuous sale of units 

or shares (Rule 1.03). What should the Fund do should it wish to accept new 

capital in the course of its duration, or at least in a couple of instances? 

Q3) What types of loans may be originated by Loan Funds? 
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A. SCOPE 

 

Q1) Which Funds fall within the scope of these Rules?  

A1) These Rules apply to collective investment schemes (including their sub-funds) 

(“Funds”) that are “established to carry out investments through loans”.  

Accordingly, the Rules apply to any funds which as a significant part of their 

investment objective or strategy, aim to, directly or indirectly through SPVs: 

(a) grant or issue loans to borrowers as lender of record (“Loan Origination”); or 

(b) acquire one or more loans or portfolios of loans under arrangements where the 

Fund (or its SPV) becomes the new lender of record (“Acquiring Loans”). 

(Loan Origination and Acquiring Loans are collectively referred to as “Lending”).  

Q2) What does the expression “significant” part of their investment objective or 

strategy mean? 

A2) The Rules are designed to apply to funds whose investment objective or strategies 

include direct lending or the acquisition and subsequent management of loans or 

portfolios of loans as a means of generating an investment return or gain for the Fund 

and its investors. 

As a general rule, any amount of lending carried out by a fund in accordance with its 

investment objective and strategy could potentially mean that the fund is subject to the 

Rules.  

However, where a Fund’s: 

(a) investment objective and strategy is not primarily concerned with obtaining 

exposure to loans and  

(b) its Constitutional Document or Offering Document contains an express 

investment restriction that prohibits the fund from investing more than 15% of 

its net asset value through lending,  

such fund could benefit from a full or partial derogation from the Rules. Such 

derogation shall not be automatically applicable and will require the Authority’s 

determination in writing as to the availability of such derogation for the fund.   

For the avoidance of doubt, investing in or acquiring transferable securities (as 

defined under the Investment Services Act) is not lending. Similarly, efficient 

portfolio management or treasury management techniques such as securities 

lending, repo and reverse repo activities are not considered lending. 
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Q2.1) Are funds with venture capital or private equity objectives and strategies subject 

to the Rules? 

A2.1) Venture capital, private equity funds and other funds having specific investment 

objectives and strategies that only engage in lending as an ancillary activity in 

furtherance of their investment strategy do not fall within the scope of these Rules. 

Granting or issuing shareholder loans, venture or risk capital or other private equity 

financing techniques are examples of such ancillary activity in furtherance of their 

investment strategy. 

Q2.2) Are Funds involved in distressed debt strategies subject to the Rules? 

A2.2) Funds pursuing clearly defined distressed debt strategies may be considered to fall 

outside the scope of the Rules. Due to the uncertainties that may arise on the 

application of the Rules in certain situations, particularly if loan origination is or may 

be involved, funds engaging in distressed debt strategies are encouraged to clarify 

their position with the Authority. 

In carrying out its assessment of the particular strategy concerned, the Authority will 

primarily focus on the extent to which the fund is permitted to engage in lending. 

Although these investing techniques may form an integral part of the distressed debt 

strategy followed by the fund (e.g. temporary credit lines to target companies), the 

Authority will need to be assured that such funds will not be pursuing an investment 

strategy that is more akin to that of a loan fund as envisaged by the Rules.  

Subject to the above, the Authority may not consider the acquisition on an arm’s 

length basis of loans or portfolios of loans which are or consist of foreclosed or 

distressed loans as the activity of acquiring loans. Alternatively, the Authority may 

specify which conditions shall apply in the circumstances of the case. 

Q3) What does Loan Origination mean? 

A3) The Authority interprets the activity of loan origination as consisting in the granting or 

issuing of a loan or credit as lender or co-lender to a third party as borrower.  

Subject to the clarifications provided in this Q&A, the Authority considers this as 

analogous to the activity of “lending” under the First Schedule to the Financial 

Institutions Act
1
 (the “FI Act”). 

For the avoidance of doubt, the acquisition by a fund of transferable securities issued 

by: 

                                                             
1 Cap. 376 - Laws of Malta 
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(a) credit institutions or financial institutions authorised and regulated in a recognised 

jurisdiction to carry out loan origination; or 

(b) securitisation vehicles that do not belong to the fund (see answer to Q. 11 below 

though), 

would not be considered as engaging in indirect lending. 

Q3.1) Is participating in syndicated loans considered as loan origination? 

A3.1) In the case of syndicated loans, a fund is considered to fall outside the scope of Rules 

if its exposure to a borrower is exclusively as co-lender in a loan syndicate where the 

lead arranger and lender is a credit institution or other financial institution that is 

authorised and regulated to undertake lending activity.  

Q3.2) Are mezzanine finance and hybrid securities considered to be loans? 

A3.2) Various legal aspects and market practices must be taken into consideration prior to 

determining the exact nature of these funds.  

The investment rationale in a mezzanine finance / hybrid security investment differs 

from the rationale associated with normal lending activity, although loan-type 

instruments are frequently used to achieve this.  

In view of this, the MFSA would need to assess the nature and objectives of the fund 

and the composition of the portfolio in order to determine the extent to which it may 

fall within the letter and spirit of the Rules and may consider waiving certain 

provisions and or adding special conditions as may be appropriate (such as setting 

specific thresholds for standard loans offered alongside mezzanine instruments).   

Q3.3) Is factoring considered to be Lending for the purposes of the Rules? 

A3.3) In its pure form, factoring is the outright purchase of the invoices of a company by the 

factoring institution. By buying the invoice, the factor may either assume the risk of 

default (without recourse factoring) or retain the right to obtain reimbursement from 

the vendor (with recourse factoring). 

The Authority considers that a fund engaging in factoring exclusively without 

recourse would not be engaging in loan origination.  

Recourse factoring and accounts receivable financing are essentially the extension of 

a credit line to the supplier by the factoring/financing entity (in this case the Loan 

Fund). Depending on the circumstances of the particular case, the Authority generally 

considers that a fund engaging in recourse factoring will be engaged in lending since 

the Fund’s counterparty remains responsible for any bad debt on the receivables 

‘pledged’ or ‘acquired’  under a factoring arrangement.   
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Q3.4) Is forfaiting or other forms of trade finance considered to be Lending? 

A3.4) Trade finance including forfaiting is considered to be an extension of credit. The short 

term nature of this lending however mitigates the liquidity risk, but is still considered 

as a form of lending activity.  

Certain provisions in the Rules may not be relevant or proportionate to funds engaging 

in this type of activity and the Authority could consider allowing a derogation from 

some of the said provisions should a proper case be made for this by the promoters. 

Q4) What does ‘Acquiring Loans’ mean? 

A4) The Authority interprets the activity of “acquiring loans” as the acquisition (whether 

by novation or assignment) of one or more loans or portfolios of loans (whether from 

an originator or on the secondary markets) which gives rise to a direct legal 

relationship between on the one hand the Fund as lender and on the other hand the 

borrower or borrowers. 

Arrangements entered into on an arm’s length basis where the fund may have 

economic exposure to loans but has no direct recourse against the underlying 

borrowers (such as participating notes, swaps or similar instruments) are not 

considered as acquiring loans. 

Q5) What is the Authority’s approach to lending through SPVs or master funds? 

Would these fall within the scope of the Rules? 

A5) If the fund’s SPVs or master fund were to engage in lending to third party operators, 

the MFSA would adopt a look through approach and require the fund to amend its 

investment objectives to cover ‘investment through lending’. In such a case the Rules 

will apply. 

Where the fund is investing in securities issued by or is lending to its SPVs or master 

fund, however, one must evaluate whether this investment or lending is intended to 

finance the origination of loans (or acquisition of loan portfolios) at the level of the 

SPV or master fund or whether the lending is linked to the attainment of the wider 

investment objectives of the fund (see answer to question 2).  

Q5.1) Would the securitisation of loan portfolios require the securitisation vehicle to be 

licensed as a loan fund? 

A5.1) Different scenarios must be taken into consideration: 

a. The setting up of a securitisation vehicle in accordance with the provisions of 

the Securitisation Act, would not require a Collective Investment Scheme 
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licence unless otherwise required by the said Act, even if the assets being 

securitised are loan instruments or income flows arising from loans. 

b. A securitisation vehicle set up through a fund under the Securitisation Act (or 

other comparable legislation in a recognised jurisdiction) in order to acquire 

and securitise loan assets would likewise not subject the fund or the 

securitisation vehicle to the Rules. 

c. A Fund investing in financial instruments issued by a securitisation vehicle 

that does not belong to the Fund is not considered to be a loan fund. 

d. An SPV of a Fund set up to originate loans, or acquire loan assets without 

issuing any financial instruments, would not be considered as a securitisation 

vehicle and would render the fund subject to the Loan Fund Rules. 

Q6) What is the interplay between the Rules and the Financial Institutions Act? 

A6) The FI Act regulates the carrying on of business of a financial institution (which 

includes regularly or habitually lending) in or from Malta. Under Article 3(6) of the FI 

Act:  

“Where a person is already licensed under the Banking Act or the Investment 

Services Act to carry out an activity listed in the First Schedule, such person shall not 

require a licence for such an activity under this Act.”  

 

For the purposes of this Article, unless either:  

(i) a Fund is authorised under the Rules as a Lending Fund or  

(ii) the Authority determines that the relevant type of activity (including in these 

Q&A) does not constitute Lending, and  

(iii) all relevant lending activities proposed to be carried out by the Fund are clearly 

disclosed in its Offering Documents, 

a Fund is not, through the issuance of a collective investment scheme licence under 

the Investment Services Act, deemed licensed to carry out the activity of lending 

under the Investment Services Act.  

 

B. OTHER 

Q1) Do the Rules apply in full where a Fund exclusively Acquires Loans? 

A1) The Authority recognises that there is a difference in the approach and expertise 

required in the acquisition of a portfolio of loans, as opposed to the origination of loans, 

although there is a strong element of convergence with loan origination once a portfolio 

of loans has been acquired and is under management. 
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This difference in approach is recognised in SLC 4.21 of the Rules which specifies the 

nature of the assessments that the manager needs to carry out at the acquisition stage as 

well as the manner in which the Rules need to apply once the said asset/s have been so 

acquired. 

Q2) The Loan Fund Rules define a closed ended fund as one which, among other 

things, does not raise capital though the continuous sale of units or shares (Rule 

1.03). What should the Fund do should it wish to accept new capital in the course 

of its duration, or at least in a couple of instances?  

A2) Any intention to raise additional capital on a one-off basis should be indicated to the 

Authority at the outset and should be disclosed in the fund’s Constitutional Documents 

and Offering Documents. The MFSA will consider the circumstances of each case, 

including the objectives and policies of the Fund. A Loan Fund is, however, required to 

abide by the liquidity provisions stipulated in the Loan Fund Rules. It is not allowed to 

raise capital in order to effect a redemption of units. In any authorised fresh call for 

capital, the fund shall ensure that the offer to raise capital is first made to existing 

shareholders pro rata to their existing holding in the fund as this will ensure that pre-

emption rights are duly protected. If any existing unit holder does not take this offer, 

the fund can raise capital from other unit holders and/or other investors as the case may 

be. 

Q3) What types of loans may be originated by Loan Funds? 

A3) These types of Schemes may issue loans solely and exclusively to unlisted companies 

and SMEs. Financial undertakings as defined in the Rules shall however not be eligible 

to receive financing from these Schemes. 

The Loan Fund Rules further specify that a Collective Investment Scheme may not 

originate loans to households or individuals. However, loans to households or 

individuals that have been originated by credit institutions may be acquired by a Loan 

Fund under the applicable conditions established by the Loan Fund Rules. 

___________________________________________________________________________ 

 


